Het maken van de MAQUETT Romneyloods

Door J.J Vriend – Een nog vrij veel voorkomende verschijning in de polder en op industrieterreinen is de Romneyloods. Het is een goedkope manier van opslaan van allerlei spullen en is kostenbesparend. Snel opbouwen en geen dure fundering hoeft er aangelegd te worden. Nu ik in aanraking gekomen ben met MAQUETT, een leverancier van plaat en profielmaterialen in allerlei maten en vormen voor zeer acceptabele prijzen wilde ik hiermee iets gaan bouwen.

Het grote voordeel is dat ik de profielen per stuk kan kopen in de lengte 33 cm of 100 cm en dus kan kopen wat ik nodig heb. Bij de concurrent moet ik dan een zakje kopen met meerdere stuks die ik dan weer te veel heb. Dus maar wat materiaal ingekocht en vervolgens eens bij een bestaande Romneyloods wezen kijken voor de maten en de opbouw van een dergelijke loods. Begonnen wordt met een plaat styreen van MAQUETT 1 mm 601-04 en hier de voor- en achterkant op afgetekend plus de tussenwanden. Nu heb ik met een scherp afbreekmesje alles uitgesneden en de basis voor het gebouw is gelegd.

Gebruikte MAQUETT producten

 •  Styrene plaat van 1 mm, 601-04:
  Bekijk hier in de catalogus

 • Strip 0,5 x 2, 408-53:
  Bekijk hier in de catalogus

 • Strip square 1 x 1 mm, 407-51 en 407-53:
  Bekijk hier in de catalogus

 • Strip 2 x 10 mm, 411-61:
  Bekijk hier in de catalogus

 • Clear Mat Ribbed, 660-02:
  Bekijk hier in de catalogus

 • PVC Grid 611-01 en 611-02:
  Bekijk hier in de catalogus

De achterwand licht opgeschuurd en wat verticale strips 0,5 x 2 mm MAQUETT 408-53 op gelijmd om het plaatmateriaal uit te beelden. Dan ook maar gelijk de achterwand op kleur gebracht met een donker groene verf, zo dat is de achterkant van het gebouw.

Nu de voorkant die wat bewerkelijker is, er moet een toegangsdeur en een raamkozijn in aangebracht worden, zodat straks de preisertjes naar binnen kunnen. Dus aftekenen en uitsnijden maar, kozijnen gemaakt van strips 1 mm x 1 mm 407-51 en ingelijmd. Deur en glas in gezet en de voorkant ook meteen maar een kleurtje gegeven.

Dan gaan we de zijkant van de loods maken van strips 2 mm x 10 mm 411-61 en op lengte, dan meteen maar de strips met betonverf van Faller op kleur gebracht. Als de betonnen zijkanten droog zijn kan de voor- en achterkant hieraan bevestigd worden, ik lijm nu ook meteen de binnenwanden hieraan vast.

Dan wordt het tijd om de balklaag te monteren voor de bevestiging van de golfplaten. Hiervoor gebruikte ik strips van 2 mm x 10 mm 411-61 genoeg om straks het dak te dragen.

Nu de balklaag gemonteerd is kunnen we met de dakdekking beginnen. MAQUETT heeft mooie golfplaat in het assortiment die heel goed te gebruiken zijn voor dit werk; Clear Mat Ribbed 660-02. Dus het dak opgemeten en uit een golfplaat gesneden, nu nog de ronding er nog te zien in te krijgen.

Dit heb ik gedaan op de volgende manier. Ik heb een plaat mdf genomen waar ik 2 stripjes opgelijmd heb op de breedte van de loods. Nu de golfplaat rond gebogen en tussen de opgelijmde stripjes op de mdf plaat gedrukt. Om de spanning eruit te halen de föhn gepakt en de plaat warm gemaakt net zolang dat ik de goede vorm had en bleef staan zonder spanning in de ronding.

Omdat het dak uit platen bestaat, heb ik langs een stalen liniaal met een afbreek mesje lijnen getrokken die overeen komen met de lengte van de golfplaat. Doe dit nadat het dak in de juiste vorm gebogen is anders heb je kans dat het dak gaat knikken. Ra Ra hoe weet ik dat? Als we nu de spanten in de lijm zetten dan kan het dak er op, als je het goed heb gedaan dan past het dak perfect over de rondingen van voor en achterkant en zit gelijk vast.

Voor de bestrating heb ik stelconplaatjes gemaakt ook weer uit 1 mm plaat styreen 601-04. Dan met een afbreekmesje langs een stalen lat de vorm erin gekrast.

Nu de gaatjes afgetekend en geboord zodat de hijsbeugels er in gezet kunnen worden en met een kraantje de platen op hun bestemming gelegd kunnen worden.

Daar ik nog wat styreen over had heb ik gelijk maar een fietsen hok/rookhok erbij gebouwd. De medewerkers willen ook wat nietwaar. Tevens heb ik een hekwerk gemaakt rondom de loods.

Het hek is gemaakt van Vierkant 407-53 en PVC Grid 611-01 en 611-02, ook van MAQUETT.

Zo de Romneyloods is zover klaar tijd voor de aankleding van het geheel. Alles wordt verder op kleur gebracht, grasgezaaid en bomen worden geplant.

Als laatste het hekwerk om het perceel aangebracht en klaar is weer een bouwwerk. Dan nog wat foto’s van het gebouw in wit styreen …

…en dan een sfeer plaatje van het gebouw.

By | 2018-11-28T20:46:04+01:00 November 20th, 2018|Profielen|Reacties uitgeschakeld voor Het maken van de MAQUETT Romneyloods